AK Parti’nin 24 Haziran’da gerçekleştirilecek olan 27. dönem milletvekili adaylarının kimler olduğu belirlendi. AK Parti aday listelerinin şu anda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde olduğu söyleniyor. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere bir çok ilde milletvekili adaylarında sürprizler olabileceği söyleniyor. AK Parti milletvekili aday adaylığı başvuruları başlamıştı. Başvurular şahsen genel merkeze ve il başkanlıklarına yapıldı. Postayla ya da online başvurular geçersiz sayıldı. AK Parti başvuru ücretini erkek adaylar için 6.000 TL, Kadın ve Genç (18-25 yaş arası) adaylar için 3.000, Engelli adaylar için 1.000 ? olarak belirlenmişti. AK Parti adaylık başvuru ücretleri Vakıfbank hesabına yatacak. Siyasi partiden aday olacak olan adaylar seçimden önce siyasi partilere adaylık için başvuru yaparlar. Adaylık başvurusu için her siyasi parti belli bir ücret belirlemektedir. Bu ücret başvuruda sizden talep edilir. Bu başvuru ücretleri kadın ve engellilerden alınmaz.
BBP'LİLERİN DE LİSTESİ
Cumhur İttifakı’na destek veren BBP’li isimlere ayrılacak kontenjan da bu liste ile belirlenecek. 25 Mayıs’ta Ankara’da düzenlenecek etkinlikle hem adaylar tanıtılacak hem de seçim beyannamesi kamuoyu ile paylaşılacak.
AK PARTİ MİLLETVEKİLİ LİSTELERİ TESLİM TARİHİ
24 Haziran 2018 seçimleri için hazırlanan milletvekili aday listeleri 21 Mayıs'ta saat 17.00'a kadar YSK'ya teslim edilmiş olacak. Haliyle AK Parti milletvekili adayları listesi bu hafta sonu kesinleşmiş ve teslime hazır hale gelmiş olacak.
AK PARTİ ADAY ADAYLIĞI ÜCRETİ
AK Parti milletvekili aday adaylığı başvuruları başladı. Başvurular şahsen genel merkeze ve il başkanlıklarına yapılacak. Postayla ya da online başvurular geçersiz olacak. AK Parti başvuru ücretini erkek adaylar için 6.000 TL, Kadın ve Genç (18-25 yaş arası) adaylar için 3.000 ?, Engelli adaylar için 1.000 ? olarak duyurdu. AK Parti adaylık başvuru ücretleri Vakıfbank hesabına yatacak.
AK PARTİ ADAYLIK BAŞVURU BELGELERİ
Adaylık ücretini yatıranlar başvuru formunu doldurup, nüfus kağıdı, sabıka kaydı, diploma fotokopisi, askerlik belgesi, 2 adet fotoğraf, kamu kurumundan ise istifa belgesi, engelli ise sağlık raporu ile birlikte başvuru dosyalarını partiye teslim edecekler.
Milletvekili Olmanın Şartları
Milletvekili olma şartları aşağıda yer almaktadır. Bu şartlar anayasamızın 76. Maddesinde de yer almaktadır.
*25 yaşını doldurmuş olmalısınız. (2017 yılında yapılan referandumla 25 yaş şartı 18 yaşına indirilmiştir.)
*Türk vatandaşı olmalısınız.
*En az ilkokul mezunu olmak. (Milletvekili olabilmek için ne okumak gerekir sorusununda cevabını vermiş olduk. İlkokul mezunu olmak yeterlidir.)
*Askerlik hizmetini yapmış olmak.
*Kısıtlı olmamak (Ancak Meclis de bulunan engelli milletvekillerimiz bu madde kapsamı içerisine girmemektedir.)
*Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak.
*Taksirli suçlar hariç, toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezası almamış olmak.
*Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak; kaçakçılık, resmi ihale ile alım satımlara fesat karıştırmamış olmak.
*Devlet sırlarını açığa vurma, ideolojik veya anarşik eylemlere katılıp bu suçlardan birinden hüküm giymemiş olmak.
Bu şartları yerine getiren her Türk vatandaşı Siyasi partiden aday olabilir. Ayrıca isterse kendi bağımsız aday olarak da seçime katılabilir.
Milletvekili Nasıl Olunur
Siyasi partiden aday olacak olan adaylar seçimden önce siyasi partilere adaylık için başvuru yaparlar. Adaylık başvurusu için her siyasi parti belli bir ücret belirlemektedir. Bu ücret başvuruda sizden talep edilir. Bu başvuru ücretleri kadın ve engellilerden alınmaz.
*Ücretin yanında bazı başvuru evrakları istenir. Bu süreçten sonra adaylığın kesinleşmesi beklenir.
*Milletvekili adaylarının bir kısmı ön seçimle belirlenirken, bir kısmı da üst yönetim veya liderler tarafından belirlenmektedir.
*Eğer siyasi parti değil de bağımsız aday olacaksanız, öncelikle bulunduğunuz ildeki İl Seçim Kurulu Başkanlığı’na giderek, başvuru belgelerini, talep edilen ücreti ve adaylık koşullarına uyduğunu bildiren bir yazıyı teslim edersiniz. Kurul tarafından başvurunuz onaylanırsa, *Yüksek Seçim Kurulu’na bilgileriniz gider.
*Yüksek Seçim Kurulu (YSK), partilerden gelen listeler ve İl Seçim Kurul *Başkanlıkları’ndan gelen bağımsız aday isimleri ile beraber geçici listeleri açıklar. Daha sonrasında 2 günlük bir itiraz süresi verilir. 2 gün sonrasında listeler kesin olarak açıklanır.
*Bu listelerde bulunan milletvekilleri seçilebilmek için reklam, tanıtım ve miting programları yaparlar. Seçim günü belli bir oy potansiyeline erişen siyasi partiler veya bağımsız adaylar milletvekili seçilir ve görevine başlar.
*Seçilen adaylar seçildiklerine ait tutanaklarla, mazbatalarını alır ve rozetlerini takarak resmi görev sürecine başlarlar.
Yorumlar
Kalan Karakter: