Şanlıurfa’da kurulan ilk akrep üretim tesisinin sahibi Ali Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Anadolu akreplerinin korunmasına yönelik açıklamalarının ardından destek çağrısı yaptı.
Anadolu akrebi koruma altına alındı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Anadolu akreplerinin doğadan yakalanmasını yasakladı. Biyoçeşitliliği korumak amacıyla alınan karar kapsamında 2024 yılı itibarıyla hiçbir gerekçeyle doğadan akrep yakalanamayacak. Bu kurala uymayanlara ise 557 bin 212 TL’ye varan idari para cezası uygulanacak.
Şanlıurfalı “Akrep Ali” destek verdi
Türkiye'de ilk akrep üretim tesisini kuran Şanlıurfalı Ali Yılmaz, “Anadolu akrebinin doğadan toplanmasına karşı getirilen yasağı sonuna kadar destekliyorum. Bu karar biz üreticileri mutlu etti” dedi. “Akrep Ali” olarak tanınan Yılmaz, arıcılık gibi akrep üreticiliğinin de desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Yılmaz, “Akrep işine ilkokul çağında başladım. 2014’te Sağlık Bakanlığı’nın talepleri doğrultusunda tesis kurdum. Bugün 30 binin üzerinde sağımlık akrep ile üretim yapıyoruz” diyerek, üretimin tamamen kontrollü ve bakanlık izinleriyle yapıldığını dile getirdi.
10 bin dolara alıcı buluyor
Şanlıurfa ve çevresinde yoğun olarak bulunan “kara akrep” türü, toksin içeriği nedeniyle tıbbi panzehir üretiminde büyük önem taşıyor. Sağımı yapılan akrep zehri; Almanya, İngiltere, Danimarka, Hindistan, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelere ihraç ediliyor. Gramı 10 bin dolardan satılan bu zehir; botoks, MS ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.
86 tesise uygunluk onayı
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde 86 akrep üretim tesisine teknik uygunluk onayı verdi. Şanlıurfa başta olmak üzere Konya, Elazığ, Ankara, Gaziantep, Antalya ve Mardin bu alanda öne çıkan şehirler oldu.
“Devlet desteği şart”
Ali Yılmaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Üretim standartlarını yerine getiren tesislere ruhsat verilmesi ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Ancak akrep üreticiliği hâlâ destek kapsamına alınmış değil. Sayın Bakanımızdan ricamız, tıpkı arıcılık gibi bu alanda da teşvik verilmesi.”
Üretimde standartlar sıkılaştı
Bakanlık tarafından yayımlanan “Akrep Türlerinin Doğadan Yakalanmasına İlişkin Usul ve Esaslar” yönetmeliğiyle, üretim faaliyetlerine belirli standartlar getirildi. Tesis kurmak isteyen girişimciler, bakanlık onayının yanı sıra yerel yönetimlerden de ruhsat almak zorunda.
Ali Yılmaz ise uyarıda bulunarak, “Türk tescil belgeli türlerle üretim yapılsın. Doğaya zarar vermemek için doğadan toplanan akrepler kullanılmasın. Tescilsiz tesislerden akrep alımı yapılmasın” diye ekledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: