TBMM Genel Kurulu’nda, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararı okundu. Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca tarafından okunan kararda, Atalay’ın seçilme hakkının ve kişi hürriyetinin ihlal edildiği altı çizildi.
“EGEMENLİK MİLLETİNDİR” VURGUSU
Kararı okuyan Karaca, Anayasa’nın 6. maddesine dikkat çekerek “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ilkesini hatırlattı. Açıklamasında Hatay halkının iradesine saygı duyulması gerektiğini belirten Karaca, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin halkın egemenliğini engellediğini ifade etti. Karaca, “Bu karar, Milli Egemenlik Haftası’na girdiğimiz süreçte özellikle okunmalıydı” söyledi.
CHP’Lİ EMİR: “YOK HÜKMÜNDEDİR”
Kararın okunmasının ardından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Anayasa Mahkemesi kararının Meclis’te okunmasıyla birlikte Yargıtay’ın verdiği düşürme kararının “hukuken yok hükmünde” olduğunu söyledi. Emir, “Can Atalay fiilen tutuklu ama hukuken serbest bırakılmalıydı. Meclis’te yapılan bu işlem Anayasa’ya uygundur. Artık yapılması gereken tek şey zindanın kapısını açmaktır” ifadelerine yer verdi.
“599 VEKİLLE DEVAM EDİLEMEZ”
Emir açıklamasında, “Hatay halkının iradesine böylesine bir saldırının artık hiçbir hukuki zemini kalmamıştır. Bu Meclis, 599 milletvekiliyle çalışamaz. Milli iradeye ve hukuka saygı duyulmalıdır” diye konuştu.
“SİYASİ FIRSATÇILIK DEĞİL, HUKUKİ İŞLEM”
AK Parti’den gelen “fırsatçılık” eleştirilerine de yanıt veren Emir, bu durumun bir siyasi hesap olmadığını, Meclis’in içtüzüğü çerçevesinde yapılan hukuki bir işlem olduğunu belirtti. Sırrı Süreyya Önder’in yokluğunun özel bir anlam taşıdığına dikkat çeken Emir, Önder’in demokrasi ve adalet hassasiyetinin bu süreci destekleyeceğine inandıklarını dile getirdi.
AYM KARARINDA NE VAR?
Anayasa Mahkemesi, Atalay’ın kişi hürriyeti ve seçilme hakkının ihlal edildiğini belirterek, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeniden yargılama süreci başlatması ve Atalay’ın tahliye edilmesi gerektiğine hükmetmişti. Kararın bir örneği TBMM, Adalet Bakanlığı ve Hâkimler Savcılar Kurulu’na gönderilmişti.
Yorumlar
Kalan Karakter: