Eğtimde fırsat eşitsizliği, işsizlik, yoksulluk gibi birçok faktörden etkilenen illerden biri olan Şanlıurfa'da; okur-yazar bilmeyenlerin oranı TUIK'in açıkladığı verilere göre %93.42 olarak belirlendi.
Medeniyetlerin beşiği olarak kâbul edilen, ilk üniversitelerden birine sahip olan Şanlıurfa'nın köylerinde; özellikle okulun açılmasına az bir zaman kala, çocuklar aile bütçesine katkı sağlayabilmek için tarlalarda çalışmak zorunda kalıyor.
Okul çağındaki çocukların, çalışmak zorunda bırakıldığı 21. yüzyılda; hâlâ insan hakkı ihlali yapılmaya devam ediliyor.
Birçok kez gündeme getirilen ''çocuk yaştaki mevsimlik tarım işçileri'' sorunun yetkililer tarafından çözüme kavuşturulamaması ise ''cahil'' bir neslin yetişmesine neden oluyor.
Okuma-yazma oranlarında iyileştirme yapılabimesi için, ilk olarak özellikle kırsal köy ve mahallelerdeki okulların tadilat edilmesi, hemen ardından ise; çocukların okula ulaşımda yaşadıkları yol sorununun çözüme kavuşturulması gerekiyor.
Okuma yazma oranlarının iyileştirme yapılması adına merkezlere açılan kursların sayıları arttırılmasının yanı sıra, okumanın önemini anlatabilmek için ebeveynlere yönelik eğitimlerin de verilmesi gerekiyor.