Çin ile egemenlik ihtilafı içinde bulunan Tayvan'da gerilim tırmanıyor. Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO), Tayvan çevresinde geniş kapsamlı bir askeri tatbikata başladı. Tatbikatın, "Bağımsızlığa yönelik eylemlere karşı cezalandırma ve dış güçlerin müdahalesine karşı uyarı" niteliğinde olduğu bildirildi.
ÇHKO'nun Tayvan’dan sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Albay Şı Yi, tatbikata kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığını açıkladı. Tatbikatın amacının, deniz-hava muharebe hazırlığı devriyeleri, stratejik üstünlüğün sağlanması, kara ve deniz hedeflerine saldırılar ile Tayvan’ın kilit bölgeleri ve deniz yollarının abluka altına alınması olduğunun altını çizdi.
Şı Yi, tatbikatın Tayvan’ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçlere sert bir uyarı ve güçlü bir caydırıcı mesaj niteliğinde olduğunu ifade etti. Ayrıca, Çin’in egemenliğini ve ulusal birliğini korumak için bunun "meşru ve gerekli bir eylem" olduğunu savundu.
Çin Tayvan’a Karşı Daha Önce de Tatbikatlar Düzenlemişti
Çin ordusu, Tayvan'a yönelik kapsamlı askeri tatbikatlarını daha önce de gerçekleştirmişti.
2022 yılında, dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti sonrası,
2023 yılında, Tayvan'ın eski lideri Tsai Ing-wen’in ABD ziyareti sonrasında,
2024 yılında, yeni lider Lai Ching-te’nin göreve başlaması ve "Ulusal Gün" konuşması sonrası Tayvan’ı kuşatan tatbikatlar yapılmıştı.
Bu tatbikatlar, Çin’in Tayvan üzerindeki egemenlik iddialarını pekiştirmeye yönelik bir mesaj olarak değerlendiriliyor.
Çin-Tayvan Anlaşmazlığı: Tarihsel Süreç
Çin ile Tayvan arasındaki gerilim, İkinci Dünya Savaşı sonrasında başlayan iç savaşın sonucuna dayanıyor.
1949'da Çin'de Komünist Parti'nin iktidara gelmesiyle, Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag), Tayvan'a çekildi.
Tayvan’da bağımsız bir yönetim kurulsa da, Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan'ı kendi toprağı olarak görüyor ve "ayrılıkçı bir bölge" olarak tanımlıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: