Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile Yılı kapsamında hayata geçirilen doğum destek programına ilişkin yeni bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Bakan Göktaş, başvuruların 8 Nisan’dan itibaren e-Devlet üzerinden alınmaya başlandığını, bu sabah itibarıyla başvuru sayısının 169 bin 921 olduğunu açıkladı. İlk ödemelerin ise Mayıs ayında annelerin hesaplarına yatırılacağını duyurdu.
Doğurganlık hızının düşmesiyle birlikte hayata geçirilen bu destek sisteminin, Türkiye’nin demografik yapısını korumaya yönelik önemli bir adım olduğunu belirten Göktaş, "Nüfusun kendini yenileme oranı 2,1. Biz şu an bu eşiğin altındayız. Bu durum sadece Türkiye’nin değil, birçok ülkenin karşılaştığı büyük bir sorun. Bu tablo bize yaşlandığımızı gösteriyor," dedi.
DESTEK TUTARLARI VE BAŞVURU ORANLARI
Yeni sistem kapsamında, 1 Ocak 2025 itibarıyla doğan çocuklar için şu destekler sağlanacak:
- İlk çocuk için 5.000 TL tek seferlik ödeme
- İkinci çocuk için aylık 1.500 TL, çocuk 5 yaşına kadar
- Üçüncü çocuk için aylık 5.000 TL, yine 5 yaşına kadar
- Üçten fazla çocuk için de destek devam edecek
Bakan Göktaş’ın açıkladığı başvuru verilerine göre:
- Birinci çocuk için yapılan başvuru sayısı 73 bin 317 (%43)
- İkinci çocuk için 51 bin 128 (%30)
- Üçüncü çocuk için 29 bin 879 (%18)
- Üçten fazla çocuk için ise 15 bin 597 aile başvurdu
En çok başvuru İstanbul’dan yapılırken, onu Ankara ve Şanlıurfa takip etti.
AİLE VE GENÇLİK FONU'NA YOĞUN İLGİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2025 yılını “Aile Yılı” ilan ettiğini hatırlatan Göktaş, bu kapsamda kurulan Aile ve Gençlik Fonuna ilişkin verileri de paylaştı. Şimdiye kadar 91 bin 179 çiftin başvurduğu fona, özellikle genç evliler büyük ilgi gösteriyor. Göktaş, evlilik oranlarında fonla birlikte artış gözlemlendiğini, özellikle deprem bölgelerinde uygulamanın olumlu karşılandığını belirtti.
Aile ve Gençlik Fonu’ndan yararlanmayan çiftler için de devlet desteklerinin sürdüğünü söyleyen Bakan, THY’nin aynı soyadlı aile bireylerine %15, TCDD’nin yeni evlenen çiftlere %50 ve ailelere %15 ulaşım indirimi uyguladığını belirtti. Ayrıca beyaz eşya ve ev eşyalarında özel firmalarla protokoller imzalanarak %40'a varan indirimler sağlanacağı duyuruldu. Özel sektöre de çağrıda bulunan Göktaş, “Bu iyilik hareketine katılmalarını bekliyoruz,” dedi.
AİLE POLİTİKALARINDA YENİ ADIMLAR
2024-2028 Aile Eylem Planı ile aileyi güçlendirmeye yönelik önemli adımlar atıldığını ifade eden Bakan Göktaş, Nüfus Politikaları Kurulu ve Aile Enstitüsü gibi yeni kurumsal yapıların bu süreçte kritik rol oynayacağını belirtti. Çalışan anneler için doğum sonrası izinlerin artırılması ve "komşu anne" gibi ev temelli çocuk bakım modelleri üzerinde de çalışıldığını aktardı.
Göktaş ayrıca, Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen Gönül Elçileri Projesi ve koruyucu aile sisteminin geldiği noktaya da dikkat çekerek, 2002 yılında sadece 515 olan çocuk sayısının bugün 10 bin 558’e ulaştığını ifade etti.
Kadınların aileyle bir çatışma içinde sunulmasına karşı olduğunu belirten Bakan Göktaş, “Kadın ve aile birbirinin rakibi değil. Kadınları güçlendirmeden sağlıklı aileler kuramayız,” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: