Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 yıl sonra ilk kez, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İmralı Heyeti’ni kabul etti. Görüşme, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaklaşık 1 saat 25 dakika sürdü. Görüşmeye, DEM Parti Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’ın yanı sıra, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanvekili Efkan Ala ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın da katıldı.
GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMALAR
Görüşme öncesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) çıkan Önder ve Buldan, kısa bir açıklama yaptı. Sırrı Süreyya Önder, görüşmede sürecin geldiği noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a arz edeceklerini ve bundan sonraki adımlar hakkında hem kendi görüşlerini hem de DEM Parti’nin önerilerini paylaşacaklarını ifade etti. Önder, sürecin hızlı ve nitelikli adımlarla ilerleyeceğini dile getirdi.
Pervin Buldan ise, “Bugüne kadar birçok görüşme gerçekleştirdik. Hem muhalefet ile hem de sivil toplum örgütleriyle. Bugün Cumhurbaşkanı ile yapacağımız bu görüşme çok önemli. Çünkü kendisiyle ilk kez bu konuda bir görüş alışverişi yapacağız” diye konuştu.
GÖRÜŞMEDE ELE ALINAN KONULAR
DEM Parti İmralı Heyeti, PKK lideri Abdullah Öcalan ile 27 Şubat'ta yaptığı görüşme sonrasında Öcalan’ın yaptığı silah bırakma çağrısını Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaşacak. Görüşme, silah bırakma çağrısı sonrası sürece dair bir yol haritası belirlenmesini amaçlıyor.
DEM Parti, Türkiye’nin en temel meselesi olan barış için “demokratik dönüşüm” ve “barış teklifi” yönünde adımlar atılmasını talep ediyor. Ayrıca, Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik yapılmasını ve TBMM’de özel bir komisyon kurulmasını istiyor. Özellikle hasta tutukluların tahliye edilmesi ve Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması talepleri de gündemde yer alıyor. PKK'nın silah bırakma sürecinin ise iki ay içinde gerçekleşebileceği kulislerde konuşuluyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN RANDEVU CEVABI
Görüşme öncesinde, Sırrı Süreyya Önder, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme yapma olasılığını gündeme getirmişti. Erdoğan, 12 Mart’taki AK Parti Grup Toplantısı sonrası “Benden istendiği takdirde randevu veririm” açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklama, görüşmenin gerçekleşeceğinin bir işareti olmuştu.
ÇÖZÜM SÜRECİNE YENİ BİR ADIM
Cumhurbaşkanlığı’ndaki bu görüşme, Türkiye’de 2013-2015 yıllarında başlatılan çözüm sürecinin devamı olarak görülüyor. 2013-2015 yılları arasında PKK ile Türk devleti arasında başlayan müzakereler, Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmeyi amaçlıyordu. Ancak 2015’teki çatışmaların yeniden başlamasıyla bu süreç sona erdi. Şimdi ise, “Terörsüz Türkiye” süreci olarak adlandırılan ve kamuoyunda “İmralı süreci” olarak bilinen yeni bir dönem başlamış olabilir.
PKK'NIN TERÖRÜNE YENİ BİR DURUM
PKK, 28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kuruldu ve uzun yıllar süren terör eylemleri ile 15.000'e yakın insanın ölümüne neden oldu. Abdullah Öcalan, terör örgütünü kurmak ve yönetmek suçlamasıyla 1999 yılından beri İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: