Basın İlan Kurumu’nun (BİK) uzun yıllardır uyguladığı tiraj ve erişim verileri sistemi, dijitalleşen medya dünyasında yeni tartışmaların odağında. Gazeteci Hatice Turhan, kaleme aldığı yazıda, Google Analytics gibi uluslararası geçerliliği olan sistemlerle BİK’in yerli yazılımı arasında ciddi veri uyumsuzlukları bulunduğuna dikkat çekti.
Turhan, Türkiye’de resmi ilanların dağıtımını organize eden BİK’in tarihine kısaca değinerek, kurumun 1961 yılında, 1960 darbesi sonrasında kurulan idare tarafından hayata geçirildiğini hatırlattı. Yıllarca sadece resmi ilan geliriyle ayakta duran ve kamu ilanlarıyla beslenen bazı gazetelerin, tirajlarını yapay şekilde artırarak devletten pay aldığı yönündeki uygulamaları örnek gösterdi.
Turhan, “Tiraj rakamlarındaki küsuratlar bile sistemin işleyişine dair ipuçları veriyor. 10 bin 150, 50 bin 305 gibi değerler rastgele değil; resmi ilan baremlerinin altında kalmamak için yapılan ayarlamalar” diyerek dikkat çekici bir noktaya işaret etti.
ZAMANIN RUHU: KAĞITTAN DİJİTALE
Geleneksel basının yerini internet medyasının aldığı günümüzde, sitelerin okunurluğunu belirlemenin yeni yolları devreye girdi. Turhan, dünyada reklam verenlerin ve medya denetleyicilerinin neredeyse tek referansı olan Google verilerinin, Türkiye'deki resmi ölçümlerde göz ardı edilmesini eleştirdi.
KURUMSAL ALTERNATİFTE GÜVEN SORUNU MU?
Yerel yazılımla geliştirilen okur ölçüm sisteminin teorik olarak olumlu bir adım olduğunu belirten Turhan, uygulamadaki çelişkilere dikkat çekti: “Google evrensel kabul görmüş bir araç. Ancak bizim sistemimizle karşılaştırıldığında ciddi uyumsuzluklar ortaya çıkıyor. Ve bu noktada burnuma hafiften bir koku geliyor.”
Turhan’ın yazısında açıkça dile getirdiği bu çifte standart iddiası, sadece veri şeffaflığına dair değil; aynı zamanda devlet destekli reklam dağıtım sisteminin güvenilirliği üzerine de soru işaretleri yaratıyor.
Kaynak:kisadalga.net
Yorumlar
Kalan Karakter: