Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Defne Flora Göy, otizmli bireylerde DEHB’nin yaygın olarak görüldüğünü ve erken tanının büyük önem taşıdığını vurguladı. Dr Göy “Ben Uzman Doktor Defne Flora Göy, Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak çalışmaktayım. Bugün, 2 Nisan Dünya Otizm Günü vesilesiyle otizm spektrum bozukluğu ve hiperaktivite bozukluğunun birlikteliği hakkında bilgiler vereceğim.
Otizm spektrum bozukluğuna bakacak olursak, otizm spektrum bozukluğu belirtileri özellikle yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkar. Bunların arasında göz teması kuramama, dönen cisimlere aşırı ilgi, sosyal ve iletişimsel güçlükler sayılabilir. Dikkat eksikliği ve otizm birlikteliği aslında çok sık olup, hastaların yaklaşık yarısında beraber ortaya çıkmaktadır. Otizmdeki duyusal hassasiyetler de dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtilerindendir.
Otizmli bireyler genelde ışığa, sese ve ani uyaranlara çok ani tepkiler verebilmektedir ve bu da hiperkaktivite ile otizmin belirtilerini arttırmaktadır. Bu sebepten dolayı, bu eş tanının gözden geçirilmesi ve iki gelişimsel bozukluğun beraber olması durumunda medikal tedavinin birlikte yapılması çok önem arz etmektedir. Otizmli bireylerin çocukluk çağında en önemli belirtilerinden bir tanesi aslında konuşma gecikmesidir. Konuşma gecikmesi hiçbir zaman hafife alınmamalı ve bu tarz konuşma gecikmesi olan çocuklar mutlaka bir ruh sağlığı hekimi tarafından muayene edilmelidir. Otizmli bireylerde erken tanı ve tedavi önemi büyüktür. Özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuyla beraber öğrenim süreçleri, sosyal iletişimsel ve davranışsal problemler ilerleyen yaşlarda tedavi edilmediği taktirde ortaya çıkmaktadır
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri arasında yerinde duramama, özellikle sıralı görevleri yerine getirememe, aşırı konuşma ve dürtüsellik davranışları önemli bir yer kaplamaktadır. Özellikle bunların aileler tarafından gözlemlenmesi, eğer kreşe gidiyorsa okul yönetmeliği tarafından raporlanması ve istediğimiz testlerle beraber değerlendirilmesi, bu iki bozukluğun birlikteliğinin tanınması ve tanı konmasında önemli bir yer tutmaktadır.
Otizm spektrum bozukluğunun tanı ve tedavisinde ailelere büyük görevler düşmektedir. Özellikle otizm belirtisi gösterdiğini fark eden aileler, çocuklarını bir ruh sağlığı hastalıkları profesyoneline muayene ettirmelidir.
Otizm ve Hiperaktivite Bozukluğuna Dikkat
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Defne Flora Göy, otizmli bireylerde DEHB’nin yaygın olarak görüldüğünü ve erken tanının büyük önem taşıdığını vurguladı.
Yayınlanma :
02.04.2025 15:03


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: