Şanlıurfa’daki öğretmenlerden tepki: Özlük hakları güvence altına alınmalıdır
Eğitim-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Mahmut Binici, yaptığı açıklamada, “Özel okullarda çalışan öğretmenlere yönelik ayrımcı uygulamalar son bulmalı, özel okul öğretmenlerinin ekonomik, sosyal ve özlük hakları güvence altına alınmalıdır” dedi.
Yayınlanma :
10.02.2022 08:16


“Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bir televizyon programında katıldığı canlı yayında, eğitim emekçilerinin tamamına yakınını tarafından eleştirilmesine rağmen yasalaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun uzman öğretmenlik, başöğretmenlik, kadrolu, sözleşmeli öğretmenler ile özel öğretim kurumlarındaki öğretmenleri de kapsadığını iddia etmiştir.
‘ SON DERECE DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR’
Ataması yapılmadığı için özel öğretim kurumlarında çalışmak zorunda bırakılan, iş güvencesi, ücret güvencesi ve istihdam koşulları açısından son derece olumsuz koşullarda çalışan özel okul öğretmenlerinin yaşadığı ağır sorunları yok sayarak ‘MEB’in açtığı eğitimlere katılabilir, sınavlara girebilir ve sertifikasını alabilir’ şeklinde bir ifadenin kullanılması son derece düşündürücüdür.
Devlet okullarında öğretmenler kadrolu, sözleşmeli, ücretli vb gibi farklı sıfatlarla tanımlanırken, özel öğretim kurumlarında durum pek farklı değildir. Özel Öğretim Kurumlarında öğretmenler ders ücretli, yarım kadro, tam kadro, stajyer, uzman eğitici vb statüde çalıştırılmaktadır.
Özel okullarda yasal olarak 12 aylık sözleşme düzenlenmekte ve MEB’e gönderilmekte ancak 9-10 aylık hazırlanan ve öğretmenin çalışmasını fiilen bağlayan ve yasal olmayan ikinci bir sözleşme yapılmaktadır.
‘ANGARYA İŞLER YAPILIYOR’
Özellikle yeni mezun öğretmenlerin stajyerlik durumu özel öğretim yöneticileri ve sahipleri tarafından yoğun olarak istismar edilmekte ve bu durum öğretmenlerin kayıt, fotokopi, el ilanı dağıtmak, evrak işleri, ücretsiz sınav gözetmenliği gibi pek çok angarya işler yapmalarına yol açmaktadır. Yeni mezun ve ataması yapılmamış öğretmenlerin asgari ücret ve hatta bazı yerlerde bu ücretinde altındaki ücretlerle çalıştırıldığı bilinmektedir. Sektörde öğretmenlerin ücretlerini kontrol eden ya da denetleyen bir mekanizma bulunmamaktadır.
Özel okullarda çalışan öğretmenlerin ücretleriyle ilgili bir başka sorun ücretlerin zamanında ödenmemesidir. Çalışma koşullarının son derece olumsuz olması üstüne bir de az verilen maaşlarını dahi almakta zorluk çeken öğretmenlerimiz bazen eğitim yılı ortasında iş bırakabilmektedir. Bu sorunla karşılaşmak istemeyen özel eğitim kurumları yöneticileri, sözleşme yaparken öğretmene boş senet imzalatmaktadır.
Oysaki Anayasa’nın 55/1. maddesinde; ‘Ücret emeğin karşılığıdır.’ seklinde bir tanıma yer verilmiş, 4857 sayılı İş Kanununda 32. maddenin ilk fıkrasında, genel anlamda ücret, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutar olarak tanımlanmıştır.
‘ÜCRET GÜVENCE ALTINA ALINMIŞTIR’
Türkiye’nin de onayladığı Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 95 sayılı sözleşmeye göre de ‘Ücret, yapılan veya yapılacak olan bir is için veyahut görülen veya görülecek bir is için yazılı veya sözlü is akdi gereğince bir işveren tarafından bir isçiye her ne nam altında ve hangi hesaplama sekli ile olursa olsun ödenmesi gereken ve nakden değerlendirilmesi kabil olup karşılıklı anlaşma ve ulusal mevzuatla tespit edilen bedel veya kazançtır.’ olarak ücreti tanımlamış ve güvence altına almıştır.
İş sözleşmesinin tarafları, asgari ücretin altında kalmamak kaydıyla sözleşme özgürlüğü çerçevesinde ücretin miktarını serbestçe kararlaştırabilirler. Asgari ücret, işverenlerin işçilere ödemesi gereken en düşük ücret olup, her yıl asgari ücret miktarını Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirlemektedir. Kural olarak işveren asgari ücretin altında ücret ödeyemez. İş akitlerine ve toplu iş sözleşmelerine bunun aksine hükümler konamaz, konulsa bile geçerli olmaz.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: