Sırbistan'da muhalif milletvekillerinin hükümet politikalarına karşı düzenledikleri protestolar, parlamentoda büyük bir kargaşaya yol açtı. Hükümetin politikalarına tepki göstermek ve öğrenci protestolarına destek olmak amacıyla, muhalif vekiller parlamento salonuna sis bombaları ve işaret fişekleri attılar. Olay, Sırp İlerleme Partisi (SNS) liderliğindeki iktidar koalisyonunun, muhalefetin karşı çıktığı oturum gündemini kabul etmesiyle daha da tırmandı.
Parlamento Başkanı Ana Brnabic, protestolar sırasında yaşanan olayların ardından milletvekillerinin durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Brnabic, muhalif vekil Jasmina Obradovic’in felç geçirdiğini ve hastaneye kaldırıldığını, hamile milletvekili Sonja Ilic'in bayıldığını, Sırbistan Sosyal Demokrat Partisi’nden milletvekili Jasmina Karanac’ın ise başına isabet eden bir yabancı maddeyle yaralandığını duyurdu.
Brnabic, "Milletvekili Jasmina Obradovic felç geçirdi ve hayatı tehlike altında. Kendisi, üzerine ses bombası attığınız için yaşam mücadelesi veriyor. Eğer Jasmina’ya bir şey olursa, hayatını kaybederse, Sırbistan’da daha önce hiç kimsenin şahit olmadığı bir şey başlatmış olacaksınız" dedi. Ayrıca, muhalif vekillere seslenerek, "Bizi öldürmeniz gerekir. Bizi başka türlü durduramazsınız. Ben çalışmaya devam edeceğim. Ben Sırbistan için çalışmaya devam edeceğim" ifadelerini kullandı.
Yaşanan kargaşaya rağmen, parlamento çalışmalarına devam etti. Bakanlar, sis bombaları ve kaos ortamına rağmen önerilen yasaları sunmaya başladı. Muhalefet, bakanların konuşmalarını ıslıklar ve tezahüratlarla engellemeye çalıştı.
Sırbistan'daki protestolar, dört ay önce bir tren istasyonu çatısının çökmesi sonucu 15 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından başlamıştı ve hala devam etmektedir.
Mahreç: Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: