Sakarya Üniversitesi (SAÜ), kahverengi kokarca böceğine karşı geliştirdiği yerli feromon tuzağını “tutSAK” adıyla tanıttı. Bu böcek, ilk olarak 2017 yılında Artvin ve İstanbul’da tespit edilerek Türkiye'nin çeşitli illerine yayıldı. Kahverengi kokarca, fındık başta olmak üzere birçok bitki türüne büyük zarar vererek verim kaybına yol açıyor. 2024 yılı itibariyle fındık rekoltesinde %30-35 düşüş yaşanırken, küflü ve çürük fındık oranlarında ise %40’a kadar artış gözlemlendi. 2025’te bu zararın %50 ila %75 arasında artması bekleniyor.
Sakarya Üniversitesi'nde uzun süredir devam eden araştırmalar sonucunda, dünyada Amerika ve Kosta Rika'dan sonra geliştirilen üçüncü feromon tuzağı “tutSAK” üretildi. Bu yerli buluş, daha önce yalnızca yurt dışından ithal edilen feromon tuzak sisteminin Türkiye'deki ilk yerli üretimi olarak dikkat çekiyor. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un destekleriyle, SAÜ'lü bilim insanları tarafından geliştirilen "tutSAK", Sakarya Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir törenle tanıtıldı.
Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Zengin, kokarca böceğinin mantar veya küf ile öldürülmesinin mümkün olmadığını belirterek, bu mücadelede yumurtalara odaklandıklarını söyledi. 4 farklı bakteri ve 2 ayrı mantar türü kullanarak kokarca ile mücadeleye yönelik çalışmalarını sürdüren Zengin, "tutSAK"ın çevreye zarar vermeden sadece kokarca böceğine etki ettiğini belirtti.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, tarımın önemine vurgu yaparak, sadece altyapı değil, üretim alanlarında da çözüm üretmek gerektiğini ifade etti. "Üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi için bu tür yenilikçi projelerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz,"diye ekledi.
Sakarya Valisi Rahmi Doğan ise "tutSAK"ın yerli ve milli üretimin önemini vurgulayarak, feromon tuzaklarının yurt dışından ithal edilmesiyle her tablet başına 10 dolar ödendiğini ancak "tutSAK"ın yerli üretimiyle bu maliyetin önemli ölçüde düşürüleceğine değindi.
Nisan sonu itibariyle 60 bin adet, Mayıs ortasında ise 200 bin adet "tutSAK" piyasaya sürülecek. Lansman törenine Sakarya Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Milletvekili Ertuğrul Kocacık, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Cumhuriyet Başsavcı Hasan Uğurlu, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, İl Tarım Müdürü Ulvi Özerdem, İl Sağlık Müdürü Kayhan Özdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri, akademisyenler, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Mahreç:Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: