Karabük Üniversitesi, tırnak yeme alışkanlığını sona erdirmek için yapay zeka destekli yenilikçi bir teknoloji geliştirdi. Üniversitenin Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Eftal Şehirli ve doktora öğrencisi Abdullah Alesmaeil tarafından geliştirilen bu uygulama, akıllı saat teknolojisiyle entegre çalışarak, tırnak yeme alışkanlığının önüne geçmeyi hedefliyor.
Geliştirilen sistem, kullanıcının el hareketlerini algılayarak tırnak yeme davranışını tespit ediyor. Sistemin çalışma prensibi, kullanıcıyı sesli uyarılarla bilinçlendirerek alışkanlığını terk etmesine yardımcı olmaktır. Üç aşamalı bir analiz yöntemiyle çalışan bu akıllı saat uygulaması, hareketi yüzde 93 doğrulukla belirliyor ve kullanıcıyı erken aşamalarda uyararak yüksek bir başarı oranı sağlıyor.
Doç. Dr. Eftal Şehirli, sistemin ilk başta Covid-19 döneminde insanların ellerini yüzleriyle temas ettirmemek amacıyla geliştirildiğini, ancak zamanla tırnak yeme alışkanlığını engellemeye yönelik kullanılmaya başlandığını belirtti. Şehirli, bu teknolojinin, kullanıcıların alışkanlıklarını değiştirmeye yönelik farkındalıklarını artırarak uzun vadeli alışkanlık değişimleri yaratmayı amaçladığını vurguladı.
Yapay zeka destekli tırnak yeme alışkanlığını engellemeye yönelik geliştirilen bu uygulama, dijital çözümler alanında alışkanlık kontrolüne önemli bir katkı sağlıyor. Sistem, gelecekte daha geniş kullanıcı kitlelerine ulaşmak için farklı platformlara taşınarak daha fazla kişiye ulaşmayı hedefliyor.
Çalışma, SCI indeksli uluslararası bir dergide makale olarak yayımlandı ve bu yenilikçi teknoloji, alışkanlık değiştirme alanında dijital çözümlerin etkinliğini artırma noktasında büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.
Mahreç:Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: