Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2025 yılı mart ayına ilişkin "Şarj Hizmeti Piyasası Aylık İstatistikleri" raporunu yayımladı. Raporda, Türkiye'deki elektrikli araç şarj altyapısının gelişmeye devam ettiği ve araç sayısındaki artışın da hızlandığı görüldü.
Verilere göre, ülkedeki şarj soketlerinin sayısı mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 2,3 oranında artarak 28 bin 717'ye yükseldi. Şubat ayında ise bu sayı 28 bin 79 olarak kayıtlara geçmişti.
Şarj istasyonlarının toplam kurulu gücü de aynı dönemde yüzde 2,13 artışla 2 bin 8 megavata çıktı. Alternatif akım (AC) tipi şarj soketi sayısı 16 bin 900’e yükselirken, doğru akım (DC) tipi şarj soketi sayısı da 11 bin 817’ye ulaştı. Şubat ayı verilerine göre AC soket sayısı 16 bin 533, DC soket sayısı ise 11 bin 546 olarak kaydedilmişti.
Elektrikli araç pazarında da kayda değer bir büyüme yaşandı. Türkiye genelinde elektrikli araç sayısı mart ayında, bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 6 oranında artarak 207 bin 989’dan 220 bin 258’e çıktı.
Bu veriler, hem şarj altyapısındaki genişlemeyi hem de elektrikli araç kullanımındaki yükselişi gözler önüne serdi.
ŞARJ ALTYAPISI YAYGINLAŞIYOR
Yetkililer, şarj hizmeti sektöründeki düzenlemelerin ve teşviklerin, hem altyapının hem de elektrikli araç sahipliğinin artmasında etkili olduğunu belirtiyor. 2025 yılı sonuna kadar şarj noktası ve elektrikli araç sayısında yeni rekorlar bekleniyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: