Üniversite İdari Personel Sendikası (ÜNİPERSEN), tayin hakkının engellenmesine karşı Ankara'da Yükseköğretim Kurulu (YÖK) önünde ve Türkiye genelinde üniversite kampüsleri önünde eylemler düzenledi. ÜNİPERSEN, tayin hakkının keyfi uygulamalarla engellenemeyeceğini belirterek, adalet çağrısında bulundu.
Sendika, idari personelin aile birliği hakkının göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgularken, YÖK ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Eylemler sırasında, yıllardır çözülemeyen tayin sorununun bürokrasinin çıkmaz koridorlarında kaybolmaması gerektiği ifade edildi.
Toplu sözleşmede yer alan tayin hakkının uygulanması talep eden ÜNİPERSEN, puan usulüne dayalı tayin sisteminin hayata geçirilmesi için mücadelesine devam edeceğini belirtti. Sendika, taleplerine yanıt alana kadar sahada olmaya kararlı olduklarını açıkladı.
Üniversite İdari Personel Sendikası, Basın Açıklaması Metni;
"Bizler; Üniversitelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi çalışan Devlet memurlarıyız. Devlet Memurlarının en doğal hakkı olan Tayin Hakkı için buradayız. Bugün tüm üniversite önlerinde ve burada YÖK önünde bir kez daha ses yükselterek, hem devlet memuru olmanın getirdiği hakları, hem de üniversite personeli olmanın getirdiği hakları almak için toplandık.
İdari personelin hakları için şu soğukta üniversite önlerine çıkan çalışma arkadaşlarımıza selam olsun.
Verdiğimiz mücadelenin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan, çalışanın hakkını hukukunu dilinden düşürmeyen gazetecilerimize selam olsun.
Kamu hizmetinin en iyi şekilde yürütülmesi haktan hukuktan geçmektedir diyerek bürokrat kimliğinin hakkını veren kıymetli bürokratlarımıza selam olsun.
Bilindiği üzere; 7. Dönem Toplu Sözleşmede üniversite idari personelinin tayin sorununun çözümü için çalışma yapılması kararı alınmıştı. Yükseköğretim Kurulu da konuya ilişkin 2024 yılı Şubat ayında, üniversitelerden talep toplayarak hazırlık çalışmasına başlandığını bildirmişti. Aradan geçen 1 yıllık sürede, taslak çalışmayı yaptık, Cumhurbaşkanlığına gönderdik demenin ötesine gidilmedi!
Bir tarafta 7. Dönem Toplu Sözleşmeye imza atarak burada yazan iş ve işlemleri yapacağız diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı var, Diğer tarafta bu tutanakta yazılı olanların yapılmasını takip edeceğiz diyen sözde yetkili sendika var, burada da idari personelin tayin sorununun çözümü için taslak çalışmayı yaptık Cumhurbaşkanlığına gönderdik bizden çıktı diyen Yükseköğretim Kurulu var!
Buradan soruyoruz;
Evinden, eşinden çocuğundan ayrı yaşamak zorunda kalan idari personel, YÖK’ün taslak çalışması ile eşine çocuğuna kavuşacak mı? HAYIR
Başka ilde tedavi olmak zorunda olan idari personel, toplu sözleşmede yazan hüküm ile tedavi olabilecek mi? HAYIR
Kirasını bile ödemekte zorlanan idari personel, sözde yetkili sendikanın kazanımlar türküsü söylemesi ile memleketine tayin olabilecek mi? HAYIR
Üniversiteler YÖK’e, YÖK Cumhurbaşkanlığına ya da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, o kurumlar tekrar YÖK’e yönlendirip duruyor! Bürokrasinin çıkmaz koridorlarında dolaşmaktan bıktık artık!
Adı üstünde Devlet Memuru, branş sorunu yok, bölüm sorunu yok, her ilde üniversite var, çözüm basit, çıkmazlarda dolaşmanın da alemi yok!
Yükseköğretim Kurulu hazırlık çalışmasını yaptık gönderdik diyerek adeta işi çıkmaza sokmaktadır. Nasıl ki diğer yaptığı tüm iş ve işlemlerde en başından en sonuna kadar takip sürecini devam ettirip nihayete ermesini sağlıyorsa, idari personelin tayin sorununda da aynı bilinçle yaklaşılmalı, yapılan hazırlık çalışmasının nihayete ermesi için ilgili kurumlarla görüşmeler hızlandırılarak sorun çözüme kavuşturulmak zorundadır.
Burada şu hususa da dikkat çekmek istiyoruz. Üniversite idari personelinin tayin sorununun çözümü için aksiyon alması gereken kurum sadece Yükseköğretim Kurulu değildir. 7. Dönem Toplu sözleşmede yazan maddelerin hayata geçirilmesinden sorumlu olan kurumlardan biri de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır.
Kısaca, Cumhurbaşkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu koordineli bir şekilde sorunu çözüme götürmelidir.
Buradan bir kez daha Yükseköğretim Kuruluna, Üniversite Yönetimlerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve Cumhurbaşkanlığına sesleniyoruz.
Üniversite idari personelinin yıllardır beklediği tayin hakkı için tüm kurumlar üzerine düşeni yaparak puan usulüne dayalı tayin sisteminin hayata geçmesi sağlanmalıdır diyor, saygılar sunuyoruz."
Mahreç: Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: