Uykuları kabusa dönüştüren o sesin nedeni nedir? Uzman isim yanıtladı
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, geceleri uykuyu bozan horlama hakkında bilgiler verdi.
Yayınlanma :
03.01.2022 12:23


İlaç kullanımı gibi nedenler sayılabilir diyen Sezen, “ Fakat bu durumu yaşayan hastaların %15-20’si kadarının horlama probleminin burundan kaynaklı olduğu biliniyor” dedi.
KİLOLU İNSANLAR DAHA ÇOK HORLUYOR
Erişkinlerin %45’i ara sıra, %25'i ise devamlı olarak horlamaktadır ifadelerine yer veren Sezen; “Özellikle erkeklerin, kadınlardan daha çok horladığı da bilinmektedir. İdealin üzerinde kiloya sahip olan erkekler daha çok hormalakta ve yaşlarının ilerlemesi ile birlikte bu problem daha da büyümektedir. Bu nedenle horlama sorununu yenmek için atılması gereken ilk adımların, kiloluysanız kilo vermek, kullanıyorsanız tütün ve tütün ürünlerini bırakmak olduğunu unutmayınız!” dedi.
DİREKT AMELİYATA YÖNLENDİRMEK DOĞRU DEĞİL
Uzman Sezen; “Burun tıkanıklığı, horlamayı yaratan kaynaklar arasında gösterilebilir. Burun tıkanıklığını gidererek horlama problemini ortadan kaldırmak amacıyla, ilaç kullanımı veya cerrahi operasyon gerekebilir. Fakat bazı durumlarda bu ameliyat bile sorunu çözmeyebilir. Bu aşamada, boğazda veya dil kökünde bir problem olup olmadığı araştırılır. İşte bu sebeplerle, horlama problemi yaşayan hastanın direkt ameliyata yönlendirilmesi doğru olmayacaktır” yorumunda bulundu.
UYKU APNESİNİ HAFİFE ALMAYIN !
Kişilere yapılan uyku testli ile “Uyku Apnesi” yani “polisomnografi” tanısı kolaylıkla konabilir diyen Sezen; “ Bu kişiler kalitesiz uyku durumu nedeniyle geceleri uykularını alamazlar ve gündüz uykululuk sebebiyle iş ve trafik kazalarına daha müsait hale gelirler. Uyku apnesi problemini yaşayan hastalarda; kalp, tansiyon, şeker, damar tıkanıklığı gibi hastalıklara daha fazla rastlanır. Bu nedenlerle horlama sorununu, uyku apnesinin sinyali olarak algılamak ve ciddiye almak şarttır. Tedavisini kesinlikle geciktirmemek gerekir” diyerek sözlerini tamamladı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: