İşsizliğin en önemli sorun olduğu, koronavirüs ile birlikte adeta tavan yaptığı günümüzde; Şanlıurfa için önemli bir fırsat doğdu.
Türkiye; Asya ve Avrupa'nın kesiştiği noktada bulunması nedeniyle göçmenler ve mülteciler için adeta bir geçiş ülkesi konumunda bulunuyor.
Yapılan araştırmalara ve resmi makamlarca açıklanan verilere göre Türkiye; 3,5 milyondan fazla Suriyeli nüfusu ile dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor.
Sınırın sıfır noktasında bulunması nedeniyle Suriyeli nüfusunun en yoğun olduğu iller arasında ise Şanlıurfa yer alıyor.
Suriyeli nüfusunun bir takım sosyo ekonomik sorunlarıyla başetmek zorunda kalan Şanlıurfa, olumsuz gibi görünen bu durumu fırsata çevirebilecek.
Bu projeden yararlanmak isteyen Suriyeli mülteciler ile Türk ortaklarının başarı hikayesi yazmaları için eğitim ve hibe destekleri sağlanacak. Bir başka ifadeyle misafirlerimize balık ikram etmek yerine balık tutmayı öğreteceğiz.
Hali hazırda Şanlıurfa gibi Suriyeli nüfusunun yoğun bulunduğu illerde gerek sadece Suriyelilerin tek başına ya da Türk ortaklarıyla kurdukları oldukça fazla sayıda şirket bulunduğu biliniyor. Ancak, bu şirketler profesyonelce çalışmadıkları için ya uzun ömürlü olmuyor ya da ürettiklerini pazarlayamadıkları için zor günler geçiriyor.
Günümüzde artık dünyanın en kaliteli ürününü üretseniz ve bunu en uygun fiyatla satsanız bile bundan hiç kimsenin haberi olmazsa adeta kendiniz çalıp kendiniz oynuyorsunuz. İşte bu proje şirketlere mentörlük yapacak, yol gösterecek.
Avrupa Birliği’nin 26.4 milyon avroluk bütçe ile desteklediği proje ile Suriyeli göçmenlerin yerel halkın ortaklığında iş kurmaları ve işlerini geliştirmeleri sağlanacak.
Kaynakların verimli kullanımı, sürdürülebilirlik açısından katılımcıların 18-44 yaşları arasından seçilmesi şartı getirilen projede, yüzde 30 kadın kotası da uygulanacak.
1993 yılında kurulan, Türkiye’nin de 2018’de üye olduğu ICMPD, Türkçe adıyla Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi’nin yürüteceği ENHANCER(Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi Projesi) adı verilen proje Şanlıurfa’nın da arasında bulunduğu 11 şehirde hayata geçirildi.
Koronavirüs nedeniyle bilgilendirme toplantılarının zoom ortamında gerçekleştiği proje; 23 Eylül Çarşamba günü saat 14.00’de gerçekleşiyor. (zoom)
Gaziantep ve Şanlıurfa illeri için Ortak Kullanım Tesisleri Pilot Hibe Programı Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısına ilişkin ili ayrıntılı bilgi için ilgili dokümanlarıindirebilir ve toplantı katılımı için linkten kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.
11 ilde 48 ay boyunca devam edecek bu projeden en fazla hangi ilin faydalanacağı ise o ilden gerçekleşecek taleplerle paralel olacak. Eğer Şanlıurfa bu proje fırsatını değerlendirirse kente önemli bir katma değer sağlanacağı aşikardır.
Aynı proje komşu kent olan ve bu konulardaki becerisi ile bilinen Gaziantep’te de uygulandığından Şanlıurfa projeden faydalanmada bu kenti en azından bu alanda geçebilecek mi hep birlikte göreceğiz.
Saygılarımla
Yorumlar
Kalan Karakter: