“Hukuk ya da tüze birey, toplum ve devletin hareketlerini, birbirleriyle olan ilişkilerini; yetkili organlar tarafından usulüne uygun olarak çıkarılan, kamu gücüyle desteklenen, muhatabına genel olarak nasıl davranması yahut nasıl davranmaması gerektiğini gösteren ve bunun için ilgili bütün olasılıkları yürürlükte olan normlarla düzenleyen normatif bir bilimdir.
Ayrıca, toplumu düzen altına alan ve kişiler arası ilişkileri düzenleyen, ortak yaşamın huzur ve güven içinde akışını sağlayan, gerektiğinde adaleti yerine getiren, kamu gücü ile desteklenen ve devlet tarafından yaptırımlarla güvence altına alınan kurallar bütünüdür. Hukuk, birey-toplum-devlet ilişkilerinde ortak iyilik ve ortak menfaati gözetir.” Sözlükler hukuku böyle tanımlıyor.
Ülkemiz, tarihi boyunca farklı hukuk sistemlerini kabul etmiştir. Fakat günümüzde ülkemizdeki hukuk sistemi, büyük ölçüde Batı Tipi Hukuk Sistemleri üzerine kurulmuştur. Türkiye'de hukuk sistemi Anayasal düzenlemelere dayalı bir yapıya sahiptir ve yargı bağımsızlığı temel prensiplerinden biridir.
Türkiye'de hukuk sistemi, iki ana bölümden oluşur. Ceza Hukuku ve Medeni Hukuk. Ceza Hukuku; suçların tanımını, cezalarını ve yargılama usullerini belirleyen bir hukuk dalıdır. Medeni hukuk ise, kişilerin haklarını ve yükümlülüklerini düzenleyen bir hukuk dalıdır. Medeni hukuk, Türk Medeni Kanunu tarafından belirlenir ve bu kanun, Türkiye’deki en önemli hukuki belgelerden biridir.
Türkiye'de hukuk sistemi, üç farklı yargı kuvvetine sahiptir. Yargı, Yürütme ve Yasama. Yargı Kuvveti; yargısal işlevleri yerine getiren ve mahkemeleri yöneten bir kuvvettir. Yürütme Kuvveti; devletin idari işlerinden sorumlu olan bir kuvvettir. Yasama Kuvveti ise, yasaları yapma işlevini yerine getiren bir kuvvettir. Türkiye'de yargı kuvveti, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay gibi farklı mahkemelerden oluşur.
Türkiye'deki hukuk sistemi, yasaların belirlenmesi, yürütülmesi ve yargılanması süreçlerinin bir bütün olarak ele alınmasını gerektirir. Bu nedenle, Türkiye'deki hukuk sistemi, farklı yasalar, düzenlemeler ve uygulamaların yanı sıra, hukuk fakülteleri, avukatlar ve hakimler gibi farklı aktörler tarafından şekillenir.
Sonuç olarak, Türkiye'deki hukuk sistemi oldukça karmaşık bir yapıya sahip olsa da, adalete erişim ve hukukun üstünlüğü ilkesi açısından önemli adımlar atılmaktadır. Ancak hala geliştirilmesi ve iyileştirilmesi gereken yönleri de bulunmaktadır.
Ülkemizdeki hukuk sisteminin daha adil, şeffaf ve güvenilir hale gelmesi için atılacak adımlar, insan hakları ve demokrasi standartları açısından da son derece önemlidir. Ayrıca ülkemiz bazı uluslararası ve Avrupa Birliği ülkeleri ile yapılan sözleşmelere de bağlı olduğunu taahhüt altına almıştır.
Hukuk sisteminde Yargılama, İddia ve Savunma Makamı bir bütündür. Birbirini tamamlayan olmazsa olmazdır. Avukatlar, yani savunma makamı hukuk sisteminde yok sayıldığı zaman sistemin çökmesi anlamını taşır. Son yıllarda yapılan anketlerde hukuk sistemine olan güven her geçen gün azalmaktadır. Bu da hukuk sistemimizi kökten etkilemektedir.
Geçen hafta Avukatlar Günüydü. Bugünde bağlı bulunduğumuz il Baroları ve Barolar Birliği, savunmada yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Yaşanan zorlukların aşılması için öneriler sundular.
Evet, avukatlar hukuk sisteminin en önemli ayağını oluşturmaktadır. Modern hukuk sistemlerinde avukatlık mesleği yalnızca bireysel hakların savunması değil, aynı zamanda yargı erkinin denetleme bilinirliğinin sağlanması açısından da kritik bir işlev üstlenmektedir. Fakat mesleğin karşı karşıya kaldığı yapısal sorunlar, avukatlık pratiğinin bağımsızlık ve etkinlik düzeyini tehdit etmektedir.
Hani bir söz vardır ya “Adalet herkese lazım” diye gerçekten de öyle. Son yıllarda hukuk sistemi ile ilgili yaşanan tartışmalar, kararlar, bu sözü doğrular nitelikte. Adaletin sağlanması içinde mutlaka savunma yani avukatların her alanda yaşadığı yapısal sorunlar çözülmelidir.
Çünkü hukuk sisteminin olmazsa olması savunmadır. Yoksa doğru düzgün bir hukuk sisteminden bahsedemeyiz. Dolayısıyla savunmasız bir hukuk sistemi düşünülemez. Eğer savunmanın yaşadığı sorunları çözmez ise hepimiz kaybederiz.
Yorumlar
Kalan Karakter: