Yerel seçim doğru geri sayım devam ediyor. Ülkenin tamamında olduğu gibi Şanlıurfa'da da siyaset arenası hızla ısınıyor. Partilerin çoğunda adaylar neredeyse netleşti. Meclis üyelikleri içinde çalışmalar son sürat devam ediyor. AK Parti Şanlıurfa’da bazı istisnalar hariç her seçimde birinci parti olmayı başardı. Deyim yerindeyse Şanlıurfa AK Parti’nin kalelerinden biri oldu.
Fakat bu kez durum çok farklı ve karma karışık. Sebebine gelince; aday belirleme süreci nedeni ile AK Parti’den Yeniden Refah Partisi’ne (YRP) geçişler üstten aşağıya doğru tüm hızıyla devam ediyor. Ayrıca feodal yapı nedeniyle Şanlıurfa’da hemen hemen her siyasi partinin öyle veya böyle bir oy potansiyeli mevcut. Hâli ile en küçük geçiş bile büyük önem taşıyor.
Şanlıurfa çok hız büyüyen ve nüfus bakımından ülkenin 8’nci büyük şehri. Bir tarım üssü olması nedeniyle yılın neredeyse 12 ayı sıcak paranın girdiği bir kent. Ama bir o kadar da işsizlik ve yoksulluğun zirve yaptığı illerimizin başında geliyor. Çünkü halen feodal yapı dağılmadı ve devam ediyor. Buna bir de Türkiye ile Suriye arasında en uzun sınırı olan il olma özelliğini ve yoğun göç aldığını eklersek, kozmopolit bir şehir dememiz yanlış olmaz sanırım.
Bu belirlemeyi yaptıktan sonra tekrar konumuza yani 31 Mart’taki yerel seçime gelelim. Şanlıurfalılar kurulduğu günden bu yana AK Parti'ye büyük destek verdi. Ancak bu defa aday belirleme sürecinde halkın, sivil toplum kuruluşlarının ve diğer yerel dinamiklerin fikirleri dikkate alınmadı. İcraatları eleştirilen başta Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül olmak üzere birkaç isim yeniden aday gösterildi. Bunun üzerine söz konusu dinamikler gönlündeki adaylara yol vererek sahaya çıkmalarını istedi ve öyle de oldu.
Bunların başında da AK Parti'den istifa eden, Cumhurbaşkanı Danışmanı ve MKYK Üyesi Mehmet Kasım Gülpınar geliyor. YRP’ye geçerek Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Gülpınar, adaylığını açıklar açıklamaz kolları sıvadı. Şanlıurfa’da ilk miting yapan siyasetçi oldu. Hem de genel başkanlarının bulunmadığı bir ortamda, meydanı tıka basa doldurdu.
Mitingde konuşan YRP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gülpınar, aday belirleme sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı çevresindeki bazı kişilerin yanlış etkilediğini öne sürerek, halkın gönlünde yer eden, yük alan, yük olmayan aday yerine tam tersine, aynı adaylarla devam kararı alındığını ifade ederek şöyle dedi:
“Bu meydanlara çıkmayı tamamen kafamdan silmiştim. Siyaseti tamamen kafamdan silmişken Allah'ın bir planı olduğunu Rabbim bir kere daha hatırlattı. 7-8 aydır hiçbir zaman siyasete ilgi alaka göstermeden, meydanlardan uzak kalmışken bugün farklı bir vesile ile karşınıza geldim. Siyasette halk doktordur. Bunu 'çözerse ancak Kasım Gülpınar çözer' dedi. Benim hiçbir zaman böyle bir iddiam olmadı, madem halk böyle düşünüyor biz kendi rahatımızı düşünemeyiz.”
YRP adayı Mehmet Kasım Gülpınar’dan birkaç gün sonra Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’da Şanlıurfa'ya gelerek aday tanıtım toplantısına katıldı, miting yaptı. Şanlıurfalılar pürdikkat kesilerek, Erdoğan’dan adayları yeniden gözden geçirmesi bekledi. Bunun tam aksine deprem ve sel felaketi başta olmak üzere icraatları halk tarafından kabul görmeyen, şehri rahatlatacak elle tutulur hiçbir büyük projeye imza atmadığı ileri sürülen adaylarla devam edeceğini açıklaması, AK Parti’den ayrılanlara sitem etmesi ile AK Parti’den kopuşları daha da hızlandı.
Bu arada Şanlıurfalılar ve tüm otoriteler günlerce, devletin tüm imkanlarına rağmen Mehmet Kasım Gülpınar’ın mitinginin Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitinginden daha kalabalık olduğunu söylediler. Şanlıurfalılar da Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti adayı Zeynel Abidin Beyazgül’e tek başına miting yapma çağrısında bulundu.
Bu arada AK Parti’nin ortağı MHP’den de bazı kopuşlar yaşanıyor. Akçakale ve Harran’da MHP’den istifa edenler Büyük Birlik Partisi’ne geçiyor, adaylığını açıklıyor.
Bir parantez de DEM Parti için açabiliriz. DEM Parti’nde Şanlıurfa’da hatırı sayılır bir oy potansiyeli bulunuyor. DEM Parti ve o gelenekten gelen siyasi partiler özellikle Viranşehir, Ceylanpınar, Suruç, Bozova, Hilvan, Halfeti gibi ve merkez Haliliye ile Eyyübiye ilçelerinde iyi bir oy potansiyeline sahip. Bu seçimde de AK Parti ve YRP’nin başa baş yarışabileceği bazı ilçeleri ilk kez kazanabilir. Şimdi YRP’nin adaylarına bir bakalım.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Kasım Gülpınar, AK Parti’den istifa etti. Merkez Karaköprü ilçe Belediye Başkan adayı Av. Nihat Çiftçi, AK Parti Karaköprü eski Belediye Başkanı ve sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı. Merkez Eyyübiye ilçe Belediye Başkan adayı Mehmet Ekinci, önceki dönem AK Parti Eyyübiye Belediye Başkanı. Merkez Haliliye ilçe Belediye Başkan adayı Vedat Doğar, ilk kez aday, fakat AK Parti Birecik İlçe Başkanı Mirkelam’ın yakın akrabası. Viranşehir Belediye Başkan adayı Hadi Diken, ilk kez aday ancak yıllardır AK Parti içinde siyaset yaptı. Bozova Belediye Başkan adayı İbrahim Halil Akcan, ilk kez aday ve Akcan’da eski AK Partili. Hilvan Belediye Başkan adayı Hanifi Düzme, AK Parti eski ilçe başkanı ve önceki dönem Saadet Partisi Belediye Başkan adayı. Siverek Belediye Başkan adayı Hasan İzol, AK Parti’den istifa etti. Akçakale Belediye Başkan adayı Mehmet Yalçınkaya, DYP eski Milletvekili, AK Parti Akçakale Belediye Başkanı, istifa ederek YRP’ye katıldı ve aday oldu. Birecik Belediye Başkan adaylığı için Bekir Arslan’ın ismi konuşuluyor, henüz resmi açıklama yapılmadı. Halfeti Belediye Başkan adayı Nihat Arslan, resmi açıklama yok, fakat aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Suruç Belediye Başkan adayı henüz açıklanmadı. Harran Belediye Başkan adaylığı için eski AK Partili Hamit Özyavuz ismi, Ceylanpınar Belediye Başkan adaylığı için ise iki eski AK Partilinin ismi geçiyor.
YRP’nin aday profiline baktığımızda Şanlıurfa’da AK Parti’ye eski AK Partililerin kaybettireceği konuşuluyor. Yada YRP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Kasım Gülpınar’ın dediği gibi “Siyasette halk doktordur” son sözü halk söyleyecek.
Yorumlar
Kalan Karakter: