Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tamamında, önceki seçimlerde olduğu gibi yine AK Parti ve HDP’nin yarıştığı iki kutuplu bir seçim süreci yaşayacağız. Bilindiği gibi HDP’nin bölgede sahip olduğu belediyelerin birkaçı hariç neredeyse tamamına yakınını 2 yıldan bu yana kayyumlar yönetiyor.
Şimdi 31 Mart 2019’da yerel seçim yapılacak. Bu seçimde HDP’nin hedefi; kayyumların atandığı ve devletin tüm imkanlarını kullanmalarına rağmen yeterince hizmet yapılmadığını iddia ettikleri belediyelerin tamamını geri almak ve mümkünse bu sayıyı daha da arttırmaktır.
AK Parti’nin hedefi ise, halka hizmetlerin kayyumlarla birlikte geldiğini öne plana çıkartarak, mümkünse HDP’den olabildiğince fazla belediye elde ederek, bölgede politik bir üstünlük sağlayarak, Dünya kamuoyuna siyasi bir mesaj vermektir.
AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayını çok önceden açıkladı ve çalışmalarına da HDP’nin önünde başladı. AK Parti’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı aynı zamanda 2 yıldan bu yana kayyum olarak Diyarbakır’ı yöneten Cumali Atilla oldu. AK Parti, diğer ilçe belediye başkan adaylarını ise, birkaç ertelemeden sonra geçtiğimiz gün Seyrantepe Spor Kompleksi’nin bulunduğu alandaki salonda tanıttı.
HDP ilk kez Diyarbakır’da bu kadar temkinli ve bu kadar ince eleyip sık dokuyarak aday belirleme yoluna gitti. Uzun süre kulislerde birçok isim geçti. Fakat bir türlü karar verilemedi. Bunda kayyumun aday olmasının ve hizmetlerin oya dönüşüp dönüşmeyeceği tartışmalarının büyük etkisi olduğu kanaatindeyim.
AK Parti’nin aksine HDP önce, alt kademe belediye başkan adaylarını açıkladı. Daha sonra bir düğün salonunda Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı’nın 24 Haziran Genel Seçimi’nde Diyarbakır 1’nci sıra milletvekili seçilen Adnan Selçuk Mızraklı olduğunu duyurdu. Adnan Selçuk Mızraklı, Diyarbakır’da yardım severliğiyle bilinen bir doktor. HDP’nin 1’nci sıra milletvekilini aday göstermesi ve diğer Kürt partileriyle ittifak kurması, 'bu kez kim olursa olsun kazanır' anlayışında olmadıklarını gösteriyor.
Tanıtım toplantısının en ilginç yanı ise, HDP'nin açıkladığı belediye başkan adayları arasında yer alan ancak, parti tabanının sosyal medyada tepki gösterdiği Çınar Belediye Başkan Adayı Ozan Kardaş'ın isminin okunmamasıydı. Kardaş, ittifak kapsamında KDP’nin adayıydı. Aynı zamanda TRT Kurdi’nin sunucusu olan Kardaş, daha sonra adaylıktan çekildiğini açıkladı.
HDP cephesinde bunlar yaşanırken, AK Parti cephesinde Çermik İlçe Başkanı Sehit Kaya mevcut belediye başkanının aday gösterilmesi üzerine hem görevinden, hem de partisinden istifa ettiğini açıkladı. Çınar İlçesi’nde de AK Parti’nin gösterdiği adaya tepki gösteren bir grup muhtar, açıklama yaparak, Davut Arzu’nun aday gösterilmemesini protesto etti.
Tartışmalar yaşandı, eleştiriler bitti, tüm adaylar belirlendi ve kollar sıvandı. Doğu ve Güneydoğu’daki AK Parti ve HDP eksenli iki kutuplu siyasetin 1 Nisan sabahı oluşturacağı tablo ve sonrasını merakla bekliyoruz.
YOKSULLUĞUN FOTOĞRAFI
Seçimlere geri sayım devam ederken, vatandaşlar ise, geçim derdine düşmüş durumda. Çarşı-pazarda fiyatlar cep yakarken, yoksulluğun fotoğrafı Muhabirimiz Sedat Irmak’ın objektifine yansıdı.
Muhabirimiz Sedat Irmak’ın çektiği ve gazetemizin manşetinde yer alan ‘Yoksulluğun Fotoğrafı’ Gıda Toptancılar Çarşısı’nda bir iş yerinin, son kullanma tarihi geçmiş onlarca ürünü imha etmek, ya da belediyeye bilgi vermek yerine çöpe atmasıyla ortaya çıktı.
Muhabirimiz Irmak’ın, kadınlar sırtlarında çocuklarıyla çöpten tarihi geçmiş ürünleri toplaması ve ‘Bu ürünlerin tarihinin geçtiğini biliyoruz. Ama ülkemizdeki hayat pahalılığından dolayı bu ürünleri alamıyoruz. O yüzden ölsek de yine de bu ürünleri eve götürüp yiyeceğiz’ demesi gerçek gündemimizi bir kez daha ortaya koydu.
Sevgiyle kalın.
Yorumlar
Kalan Karakter: