AMATÖRE Mİ, PROFESYONELE Mİ DESTEK?
Yayınlanma :
11.11.2019 16:07
Güncelleme
: 11.11.2019 16:07
Amatörlük ise sporcuların spor faaliyetlerine katılmasından ötürü doğan zorunlu giderler (konaklama, sigorta, antrenman, yol masrafı vb.) dışında herhangi bir ücret almaması durumudur. Ancak bilindiği üzere kamuoyunda, gelir elde ettiği halde amatör olarak adlandırılan federasyonlar, kulüpler ve oyuncular bulunmaktadır.
Birçok tarifi olsa da aşağı yukarı sporda amatörlük ve profesyonellik böyle tarif ediliyor. Ancak, yıllarca spor yapmış biri olarak şunu çok rahat söyleyebilirim ki amatörlük, profesyonelliğin alt yapısı olduğu kadar sporun da anasıdır. Yani amatör olmadan profesyonel olmak imkansızdır. Dolayısıyla profesyonel spordan çok amatör spora önem ve destek verilmesi gerektiğine inanlardan biriyim.
Geçtiğimiz gün Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sayın Hasan Basri Güzeloğlu ile kahvaltıda birlikteydik. Birçok konuda sohbet ettik, fikir alışverişinde bulunduk. Sohbetin bir yerinde söz döndü dolaştı spora geldi. Güzeloğlu ile amatör ve profesyonellik konusunda neredeyse aynı fikirde olmaktan büyük memnuniyet duydum.
Bilindiği gibi Hasan Basri Güzeloğlu, Valilik görevinin yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekillik görevini de yürütüyor. Belediyelerin sosyal sorumluluk çalışmaları içinde amatör sporlara destek de var elbette. Güzeloğlu da, çocuklara ve gençlere çok önem veren bir yönetici. Bazıların istediği gibi kentin kaynaklarını dışarıdan gelen birkaç profesyonel sporcuya aktarmak yerine, amatör spora ve altyapıya kaynak aktarma taraftarı ki, doğrusu da budur. Çünkü profesyonel takımlarınızın başarılı ve kalıcı olmasını istiyorsanız, amatörlere önem vermelisiniz.
Güzeloğlu, son günlerde spor konusuna büyük önem veriyor ve birçok girişimde bulunuyor. İlk etapta, kent genelindeki amatör sporun tüm branşlarındaki 207 kulübe, yani 82 bini aşkın sporcuya, belediye kaynaklarından 1 milyon 200 bin liralık nakdi yardım yaptı.
Güzeloğlu’nun, yardım töreninde yaptığı konuşma çok önemliydi. Güzeloğlu, okul ve spor kulüpleri sayısında görevi devraldıklarında 17 bin olan sporcu sayısının, 35 bin 876’ya yükseldiğini, 49 bin 799 olan lisanslı sporcu sayısının ise, 82 bin 459'a ulaştığını söyledi.
Güzeloğlu aynı törende, ‘Diyarbakır bir spor kenti olmalı. Kentte herkes bir spor branşıyla tanışmalı. Spor kenti Diyarbakır imajı güçlü kılınmalı’ diyerek, büyük ve ilk olma özelliği taşıyan organizasyonların müjdesini peş peşe verdi.
Bunlardan biri; 19 Nisan 2020’de Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Uluslararası Sur Yarı Maratonu’dur. Bu büyük organizasyon bir ilk olma özelliği taşıyor. Yurtiçinden ve dışından milli ve şampiyon sporcunun katılacağı bu büyük organizasyonda, çoğu amatörlerden oluşan yüzbinler bir araya gelecek. Diyarbakır için hayatı önemdeki bu organizasyonda herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapmalı.
Bir diğer ilk ve önemli spor organizasyonu da, Türkiye Karate Federasyonu, Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Güneydoğu Spor Yazarları Derneği’nin güç birliğiyle 60 ilden 3 bin sporcunun katılımıyla gerçekleşecek olan 21 Yaş Altı Türkiye Karate Şampiyonası’dır.
Bu arada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Atletizm Federasyonu ile birlikte yüzlerce minik sporcunun katıldığı ve zevkli yarışmalara sahne olan, ‘Çocuk Atletizm Şenliği’ de düzenlendi.
Bu gelişmeler, Diyarbakır ve Diyarbakır’ın sporu için çok önemlidir. Hem turizm anlamında, hem spora olan ilgiyi arttırmak, hem de misafir edeceğimiz binlerce kişinin gönüllü elçiliğiyle o yanlış imajı yerle bir etme şansımız bulunuyor. O zaman hep birlikte bu organizasyonlara ve spora destek verelim. Hem biz kazanalım, hem kentimiz.
Sevgiyle kalın
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: