FUARLARIN TİCARETE ETKİSİ…
Yayınlanma :
19.11.2019 12:05
Güncelleme
: 19.11.2019 12:05
Diyarbakır coğrafi konumu nedeniyle tarihin her döneminde ticaret anlamında çok önemli merkezlerden biri olmuştur. Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar ülke ticaret sıralamasının ilk 15’i arasında kendisine sürekli yer bulan Diyarbakır, bu özelliğiyle sosyal anlamda da, ülkenin en gelişmiş şehirlerinin başında gelmekteydi.
Fakat özellikle son 40 yılda çatışmalı süreçle birlikte ticarette büyük bir düşüşe geçen Diyarbakır, yine çatışmalı sürecin etkileriyle çevreden aldığı göçlerle üreten bir şehirden, tüketen bir şehre geçmiş, bu değişim kendini sosyal yaşamda da hissettirmiştir.
Bazı istisnalı dönemler haricinde, Diyarbakır son yıllarda küllerinden yeniden doğacak şekilde ticarette önemli gelişmeler yaşıyor. Sulamada ve organize sanayindeki gelişmeler Diyarbakır’ın, tarıma dayalı sanayinin yanı sıra, coğrafi konumu itibariyle lojistik köy projesi gibi stratejik yatırımlarında gözdesi yapıyor.
Fuarlar da şehirler ticareti için büyük önem arz ediyor. Diyarbakır bu anlamda şanslı şehirlerden biri… Çünkü TÜYAP’ın gayet büyük bir fuar ve kongre merkezine ev sahipliği yapıyor. Bu, tarım ve hayvancılıktan kitaba, gurmeden ev eşyası fuarlarına kadar birbirinden önemli etkinliklerin yapılmasını sağlıyor. Bu etkinliklere yurtiçinden olduğu kadar yurtdışından da katılımlar oluyor. Bu da şehrin hem ticaretine, hem de turizmine önemli katkı sunuyor.
Son olarak Kasım’ın 13’unden 17’sine kadar açık olan, ‘GURME 2019 – Diyarbakır Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı’ gerçekleşti. Fuara, 45 şehirden marka lezzetler katıldı. Çok renkli görüntülere sahne olan açılışta protokol, kurdele yerine metrelerce uzunluktaki Diyarbakır’ın meşhur örgülü peynirini keserken, 21 metrelik ciğer kebabı da ilgi odağı oldu.
Malatya’dan Hataya, Van’dan Trabzon’a, Kayseri’den Kahramanmaraş’a kadar fuara katılan tüm şehirler, memleketlerinin yöresel lezzetlerini en iyi şekilde tanıtmaya, pazarlamaya ve ticari bağlantılar kurmaya çalıştı. Fuar kapsamında gastronominin önemli isimleri söyleşiler, paneller düzenlerken, çeşitli yarışmalarda yapıldı.
Fuar özellikle hafta sonu çok kalabalıktı. Tabiri caiz ise iğne atsan yere düşmeyecek kadar. Öyle ki, fuar alanının dışında bile metrelerce araç kuyruğu oluştu. Yetkililerin hedefi 200 bin ziyaretçiydi. Sanırım bu rakamın üzerine çıkıldı.
Fuarda bazı misafir esnaflarla kısa sohbetler etme fırsatı buldum. Özellikle Diyarbakır’a ilk kez gelen katılımcılardan duyduğum ve en memnun olduğum cümle, ‘Çok ön yargılı geldim. Diyarbakır hiç de anlatılan gibi değil. Bunda basının da büyük rolü var’ demeleriydi. Haklılar, biz şehrimizi yeterince ve güzellikleriyle ya anlatmıyoruz, ya da anlatamıyoruz. Bu cümle bize ve yetkililere ders olmalı.
Bu arada TÜYAP yetkililerinden aldığım bilgiye göre, katılımcıların hemen hemen tamamına yakınının memnun olduğunu ve bundan sonraki fuarlara da katılacaklarını duymak, beni ziyadesiyle mutlu etti. Bende TÜYAP yetkililerine şunu söyleyeyim; özellikle stantlarda çalışanların biraz daha bağırmadan-çağırmadan tanıtım yapmaları ziyaretçilerin daha sorunsuz alış-veriş yapmalarını ve gezmelerini sağlamalılar.
Bu son organizasyon bir kez daha gösterdi ki, ticaret şehirlere birçok alanda önemli katkılar sunuyor. Dolayısıyla bu tür organizasyonlara destek verilmeli ve geliştirilmelidir.
Sevgiyle kalın.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: