Turizm ülkelerin ön önemli gelir kaynaklarının başında gelir ve o ülkede birçok sektörün faydalanmasını sağlar. Ayrıca bir ülkeye gelen turist sayısı, o ülkenin gelişmişliğine de büyük katkı sunar.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, 2017 yılında Türkiye’ye 39 milyon 900 bin turist gelmiş ve bu sayı ile Türkiye, Dünya sıralamasında 6’ncı durumda bulunuyor.
Peki; yaklaşık 40 milyon turist en çok hangi kentlere gitmiş derseniz, Antalya ve İstanbul başı çekiyor. Bu kentlerimizi İzmir, Muğla, Edirne ve Ankara gibi illerimiz takip ediyor. Listede Ağrı ve Van’da bulunuyor ama buradaki turist profili İranlılardan oluşuyor. Yani pastadan en önemli payı batı kentlerimiz alıyor.
Bunun en önemli iki temel nedeni; Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 30 yıldan bu yana devam eden çatışmalı süreç ile Suriye ve Irak’ta yaşanan savaşları gösterebiliriz. Ayrıca ülke içinde çözülebilecek alt sorunlar da bölgeye yabancı turist gelmesini büyük ölçü de engelliyor. Aslında asayiş bakımından batı kentlerine göre daha huzurlu olan bölge kentleri, her nedense tur operatörleri ve seyahat acentelerinin gezi programlarına bir türlü girmiyor, giremiyor veya girmesi engelleniyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Diyarbakır, Mardin, Urfa, Van, Kars gibi kentlerin her biri onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış birer açık hava müzesi konumundadır. Bu ve buna benzer kentlerin her biri kültür turizmi açısından büyük önem arz etmektedir. Eğer ki, bu bölge ve kentlere yeterince yabancı turist getirtemiyor isek, iç turizme önem vermeli ve bunu bir sıçrama tahtası olarak kullanmalıyız.
Ülkemiz iç turizm açısından son yıllarda önemli gelişmeler sağlasa da, halen istenilen düzeyde olduğunu söylemek mümkün değildir. Fakat bölgede iç turizmde önemli hareketlenmeler olduğu da bir gerçek. Bu hareketlenmede daha fazla tanıtım, kaliteli fuarlara katılım, dizi ve film çekimlerinin önemli katkısı bulunuyor.
Nitekim Diyarbakır Valisi Hasar Basri Güzeloğlu, geçtiğimiz günlerde düzenlediği bir basın toplantısında kente gelen yabancı turist sayısının 300 bini aştığını, bu rakamın önceki yıla göre yüzde 68’in üzerine ulaştığını söyledi. Vali Güzeloğlu, iç turizm de daha önemli gelişme olduğunu belirterek, 700 binin üzerinde yerli turistin Diyarbakır’ı ziyaret ettiğini ifade etti.
Diyarbakır Valisi Güzeloğlu’nun dile getirdiği iç turizmdeki bu gelişmeler, takip ettiğim kadarıyla tüm bölge kentleri için geçerli. Tüm bölge kentlerinde iç turizm de büyük gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişme kentteki lokantadan otele, taksiciden seyyar satıcıya kadar herkesi, her kesimi ilgilendiriyor. Dolayısıyla iç turizmi ihmal etmemek lazım.
Sevgiyle kalın.
Yorumlar
Kalan Karakter: