Küme Düşürüldük
Yayınlanma :
30.03.2021 09:50
Güncelleme
: 30.03.2021 09:50
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün 23.03.2021 tarih ve -1178470 sayılı Bakanlık onayı ve Sayın Bakan “Olur” u ile ülke geneli koroların büyük kısmında gerek isminde gerek yapı olarak yenilenme yapıldı. Bu yenileme kapsamında “Devlet Türk Müziği-Devlet Türk Halk Müziği Korosu” olan isimlerin birçoğu, bölgesine ve şehrine göre yeniden şekillendirildi.
Şanlıurfa'daki ‘Devlet Türk Halk Müziği Korosu’, Şanlıurfa Sıra Gecesi Müzik Topluluğu,
Diyarbakır'daki ‘Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’, Diyarbakır Medeniyetler Müziği Korosu,
Edirne'deki ‘Devlet Türk Müziği Topluluğu’, Edirne Rumeli Müzikleri Topluluğu, olarak değiştirildi.
Yani görüldüğü gibi ‘Türk Müziği’ ibaresi kaldırıldı .
Olayın siyasi yanını ayrı bi yana bırakıyorum. Bu “ mantık dışı “ hamlenin kültürümüz ve şehirlerimizin imajı açısından bırakacağı hasarı düşünmek istiyorum .
Sanata gönül vermiş ,ülkesini, şehrini al bayrağını gururla temsil etmiş müzisyenlere işte siz artık bizim ülkemizin değil kendi şehrinizin sembolüsünüz demek değil midir bu yapılan ?
Elbette şehirlerimiz ülkemizin en kıymetli parçaları ama ülke sınırlarında ve yurt dışında yapılan konserlerde temsil ettiğimiz müzik kültürü ‘Türk müziği değil miydi?’
Kültür ve sanat faaliyetlerimizi, Fransızlar, Almanlar vs. ülkelerdeki müzik otoriteleri böyle afişe ediyor, akademik platformlarda müziğimizden ‘Türk Müziği’ olarak bahsediliyordu.
Bu yapılan değişim ile yerel esintilere vurgu yapıldığı , yüceltildiği düşünülüyorsa derhal bu yanlıştan dönülmeli müziğin marka değerinin farkına varılması gerekir .
Cumhurbaşkanlığı değil bakanlıkta kendinde her yetkiyi gören ve alkış bekleyen vizyonu zayıf bürokratların kendilerince çalıp oynamalarındır.
Ayrıca bu tarz “yenilikler “ ya da küme düşürmeler çok isteniyorsa; mevcut durumdaki Türk Müziği Devlet Koroları korunarak, yeni yerel korolar-topluluklar oluşturulabilirdi. Bunun da konservatuvarlardan mezun olan ve halâ kadro bekleyen birçok genç sanatçımızın istihdam edilmesini sağlayacağı da ortadır.
‘Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’ var, ülkemizin ilk ve tek Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi var, Türk Müziği dernek ve cemiyetleri var, resmi ve özel Türk müziği icra ve eğitim yapan birçok kuruluş var. Bu konularla ilgilenen müzik tarihçilerimiz, müzikologlar var, onların ve bu resmi-sivil müzik eğitim-icra kuruluşlarının bu uygulama hakkındaki görüşlerini çok merak ediyorum.
Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa,Edirne ve diğer tüm illerinin kültürel motiflerine sonsuz saygı duymakla birlikte küme düşürülmenin , ülkemizin parçası ilken adından “Türk“ ibaresi çıkarılarak Bizlere saygı duyulmadığını düşünüyor ve bu kararın yeniden gözden geçirilmesinı talep ediyorum.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: