Çok özledik sokaklarda seksek ve saklambaç oynayan, ip atlayan çocukları görmeyi.
Neden artık çocuklar sokaklarda oynamak yerine, evde olmayı tercih ediyorlar? Tek neden teknoloji mi? Hiç sanmıyorum. Elbette birçok nedeni var. Bu nedenlere geçmeden önce, geçtiğimiz günlerde bir deterjan firmasının 10 ülkeden ki, bu ülkeler arasında Türkiye’de var. Yaklaşık 12 bin anne-baba ile yaptığı araştırma neticesinde, Türkiye’de çocukların yüzde 61’i, günde sadece 1 saat dışarıda oynuyor.
Araştırma sonucu çıkan veriler gerçekten çok vahim;
-Her 4 çocuktan biri, günde 30 dakikadan daha az dışarıda oynama şansı buluyor.
-Her 7 çocuktan biri, dışarıda hiç oynamıyor.
-Türkiye’de, anne ve babaların büyük bir kısmı, yani yaklaşık yüzde 94-95 gibi bir kesimi, oynayamayan çocuklarının ilerde birçok psikolojik sorun yaşayacağı yönünde görüş belirtiyor.
-Yine aynı yüzdeliğe yakın anne ve babanın düşüncesine göre de; oyun oynamanın çocukların sosyal anlamda olduğu gibi, birçok alanda kişiliğini geliştirdiğini ve ilerde daha sağlıklı bireyler olma şansı yakaladığını ortaya koyuyor.
Eğitim uzmanı olarak bende oyun oynamanın çocukların hem fiziki, hem de psikolojik gelişimleri açıdan büyük önem arz etiğini düşünüyorum.
Hepimiz şöyle bir çocukluğumuzu gözümüzün önüne getirelim. Oyun oynamak sadece eğlenmek için miydi, yoksa sadece boş zamanlarımızı değerlendirmek için miydi?
Tabii ki hayır, arkadaşlığı, dostluğu, paylaşmayı, kavgayı, yenilmeyi, yenmeyi, barışmayı, kayıp etmeyi, kazanmayı, ekip ruhunu, kişisel beceri ve yeteneklerimizi nerede öğrendik? Oyun oynarken değil mi?
Peki; bu çocuklar neden dışarıda oynamaktan vazgeçtiler?
-Araştırmaya göre, kentleşme yapılırken yeşil alanın ya çok az olması, ya da hiç olmaması veya güvenlik sorun öne çıkıyor.
-Anne ve babalara göre, teknolojinin çok gelişmesi ve yaygınlaşmasından dolayı, çocukların elinde sürekli olarak bir cep telefonu veya IPad bulunuyor. Çocuklar gerçek oyunlar oynamak yerine sanal oyunlar tercih ediyor.
Birçok yazımda İçmimar olarak, kentleşme yapılırken oyun alanlarına, dinlenme yerlerine ve parklara muhakkak ki, gerekli özenin gösterilmesi gerektiğini yazdım.
-Güvenlik konusunda; vatandaşların özen göstermesi gerekir. Örneğin, çok dikkatli araç kullanılmalı, anneler ve babalar çocuklarının kendilerini nasıl korumaları gerektiği konusunda bilgilendirmeli. Çocuklara karşı işlenen suçlarda yasalar caydırıcı olmalı.
-Anne ve babalarda çocuk oyalanıyor diye ellerine cep telefonu, IPad vermemeli. Çocukları teknolojiye bağımlı yapan maalesef anne ve babalar oluyor.
Peki, bütün bunlar yeterince yapıldığında çocukların dışarıda oynama şansları olur mu? Büyük ölçüde ‘evet’ olur.
Araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer gerçek ise, Amerika Birleşik Devletlerinde her sokakta bir basketbol potası bulunurken, bizde neden bulunmuyor.
Umarım ülkemizde de, her sokakta bir oyun alanı, bir basketbol potası olur. Ve sokaklar tekrar çocuk sesleriyle ve oyunlarıyla şenlenir.
Yorumlar
Kalan Karakter: